luni, 6 februarie 2012

Traian Basescu - Presedintele Romaniei

Sursa: Wikipedia



In 2004, Traian Basescu a candidat pentru președinție din partea Alianței D.A. (PNL-PD), a castigat alegerile si a devenit presedintele Romaniei

În 2009 a candidat din nou pentru președinție din partea PD-L, a câștigat alegerile și a rămas în funcția de președinte. Conform datelor publicate în presă, Traian Băsescu a primit majoritatea voturilor (115 831 din 146 876) din partea cetățenilor români din diaspora și Republica Moldova, care au reprezentat aproximativ 0,60% din numărul voturilor totale valabil exprimate.





La sfârșitul anului 2004, după alegerile parlamentare in urma carora a fost constituită majoritatea parlamentară, prin cooptarea Partidului Conservator la guvernare, Traian Băsescu l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru al României, .

La câteva luni după instalarea guvernului Tăriceanu, președintele Băsescu, din cauza majorității fragile a coaliției în parlament, i-a cerut premierului Tăriceanu să demisioneze în vederea provocării alegerilor parlamentare anticipate pentru a se putea forma o majoritate confortabilă, necesară trecerii proiectelor de lege pentru aderarea în Uniunea Europeană.

Deși inițial premierul acceptă un astfel de plan, la scurt timp hotărăște și declară că o astfel de decizie ar conduce la o instabilitate administrativo-politică indezirabilă în contextul aderării la UE. În aceste condiții, apar primele disensiuni în interiorul coaliției guvernamentale formată din Alianța D.A., PC și UDMR.

Se formează două tabere, una care susține acțiunile președintelui, iar alta care acuză din ce în ce mai puternic implicarea președintelui în viața politică și în activitatea guvernului dincolo de limitele impuse funcției de Constituția României.

Din dorința de a fi un președinte jucător, Traian Băsescu a stârnit prin atitudinea sa nemulțumiri în rândul clasei politice, mai puțin în rândurile partidului condus până la funcția de președinte de Traian Băsescu, PD.

La finalul anului 2008, după alegerile parlamentare, Traian Basescu l-a numit pe Emil Boc prim-ministru al României, după ce a fost constituită majoritatea parlamentară, printr-o alianță între PD-L și PSD venită în urma semnării Parteneriatului pentru România.

Pe data de 2 octombrie 2009, Traian Băsescu l-a destituit din funcția de ministru pe Dan Nica, ceea ce a dus la demisia în bloc a tuturor membrilor guvernului desemnați de PSD.

În urma demiterii Guvernului Boc de către parlament prin moțiune de cenzură pe 13 octombrie, Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru în funcția de prim-ministru.

Pe data de 6 noiembrie 2009, Traian Băsescu, l-a desemnat pentru funcția de prim-ministru pe Liviu Negoiță, după ce Parlamentul nu a validat guvernul format de Lucian Croitoru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?! Te rog!

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.